Tarta z kapustą i grzybami
Tarta z kapustą i grzybami
250 g mąki
125 g zimnego masła
1/4 szklanki zimnej wody
1 łyżka oleju
sól do smaku
Farsz:
100 g makaronu ( Makaron Polski Łazanki)
600 g kiszonej kapusty kiszonej
60 g suszonych grzybów
150 g suszonych śliwek
2 ziarna ziela angielskiego
1 liść laurowy
1 cebula
sól i świeżo zmielony pieprz
Sposób przygotowania:
Grzyby należy zalać odrobiną wody i odstawić na przynajmniej dwie godziny, następnie należy je odcedzić i przełożyć do garnka oraz zalać szklanką wody i gotować przez około 30 minut. Ostudzone grzyby należy pokroić na małe kawałki.
Kapustę kiszoną należy wrzucić do garnka, a następnie dodać: ziele angielskie, liść laurowy oraz szklankę wody. Wszystko gotujemy na małym ogniu około godziny. Po tym czasie kapustę należy odcedzić i po wystygnięciu drobno pokroić. Cebulę pokrojoną w drobna kostkę wrzucamy na patelnie z odrobiną masła. Gdy cebula jest już gotowa należy ja wymieszać w misce razem z kapustą i grzybami.
Pokrojone śliwki przełożyć do miski z kapustą i grzybami. Jeśli śliwki są bardzo twarde, można je wcześniej namoczyć.
Makaron Łazanki należy ugotować na półtwardo, odcedzić i dodać go do miski z naszym farszem. Wszystko razem wymieszać i doprawić do smaku.
Wszystkie podane składniki ciasta należy dokładnie wymieszać i zlepić w kulkę i wstawić do lodówki na min. 30 min. Po tym czasie ciasto trzeba rozwałkować i przełożyć do formy na tartę. Po przełożeniu ciasta należy go podziurawić widelcem i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 15 minut. Po tym czasie ciasto należy wyciągnąć i pokryć farszem,. Jeżeli zostały nam resztki ciasta możemy z niego uformować paski i ułożyć na wierzchu naszej tarty. Całość należy wstawić ponownie do piekarnika na około 20 minut.
Smacznego!
0 komentarze: