Chlebek bananowy
Ostatnio wpadła mi w ręce książka Agnieszki Maciąg Smak miłości i postanowiłam wypróbować jeden z przepisów. Chlebek bananowy, prosty, pyszny i zdrowy...
Jak sama autorka pisze w książce, że jest to bardziej ciasto niż chleb ale smakuje równie dobrze, szczególnie z masłem lub domowymi konfiturami.
- 2 duże dojrzałe banany
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Zaczynamy od dokładnego rozdrobnienia bananów przy pomocy widelca. Dobrze, żeby były bardzo dojrzałe, wtedy idzie to o wiele łatwiej. Następnie miksujemy razem jajka i olej. Dodajemy rozgniecione banany oraz wszystkie suche składniki. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Posypujemy odrobiną cukru trzcinowego i posiekanymi orzechami włoskimi. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 55-60 minut.
Miłego dnia!
Bardzo ciekawy wpis...
OdpowiedzUsuńTen chlebek jest przepyszny. Super przepis.
OdpowiedzUsuńSuper propozycja na zdrowy chlebek.
OdpowiedzUsuńJest on nie tylko niezwykle smaczny ale również bardzo zdrowy.
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki chlebek.
OdpowiedzUsuńInteresujący wpis
OdpowiedzUsuńJeden z lepszych przepisów na chlebek bananowy!
OdpowiedzUsuń