Chleb z samych ziaren bez mąki
Ostatnio naszło mnie na pieczenie chleba więc skorzystałam z Waszych podpowiedzi i upiekłam chleb bez dodatku mąki z samymi ziarnami. Wyszedł pyszny, a przede wszystkim jest bardzo zdrowy. Przepis jest bardzo prosty, a chleb jest niezwykle smaczny. Smakuje dobrze zarówno na słono jak i na słodko.
Składniki:
1 szklanka ziaren słonecznika
1 szklanka siemienia lnianego
1,5 szklanki płatków owsianych
garść orzechów włoskich
1 szklanka ziaren dyni
1/2 szklanki zmielonego siemienia lnianego
1/2 szklanki zmielonych płatków owsianych
1 łyżeczka soli morskiej
1 łyżka miodu
3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego
350 ml wody
Przygotowanie:
Wszystkie sypkie składniki należy wymieszać razem. Do rondelka wlać wodę, dodać sól, miód i masło, krótko gotować. Po ostudzeniu należy zalać suche składniki i pozostawić na 15 min. Gotową masę włożyć do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 stopni przez około 60 min. Chleb należy pozostawić w foremce do wystudzenia.
0 komentarze: