Pikantny krem z dyni z prażonymi migdałami
U nas sezon na dynię już otwarty więc podrzucam Wam nowy przepis na pikantny krem z dyni, który robiłam w tym roku po raz pierwszy.
Składniki:
- dynia ok. 1-1,5 kg
- 0,7 l wywaru warzywnego
- 3 średnie ziemniaki
- kawałeczek papryczki chili
- 100 ml śmietany kremówki
- garść płatków migdałowych
- łyżeczka soku z cytryny
- odrobina mielonego imbiru
- odrobina gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- sól
- pieprz
Dynię należy przekroić na pół, łyżką wyciągnąć pestki, a następnie obrać ze skórki. Ziemniaki oraz dynię należy pokroić w kostkę i dodać do gorącego wywaru. Do wywaru należy dorzucić również kawałeczek papryczki chili i gotować około 15 minut. Pod koniec gotowania doprawić zupę do smaku: cynamonem, gałką muszkatołową, imbirem, solą oraz pieprzem. Całość należy zmiksować na gładką masę oraz dodać sok z cytryny i śmietanę. Na rozgrzanej, suchej patelni należy uprażyć migdały i udekorować nimi danie.
Krem z dyni z prażonymi migdałami przyprawiony cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem nabiera pysznego, korzennego aromatu - jest rewelacyjny!
SMACZNEGO!
0 komentarze: