Śledzie po kaszubsku
Zazwyczaj przed świętami Bożego Narodzenia przeszukujemy internet, książki kucharskie aby znaleźć przepis na pyszne śledzie. Ja do tej pory robiłam śledzie z cebulą i rodzynkami - przepis znajdziecie tu. Natomiast w tym roku postanowiłam poszukać innego przepisu, tym razem na śledzie po kaszubsku. Wypróbowałam przepis Magdy Gessler. Śledzie nie chwaląc się wyszły REWELACYJNE!
Składniki:- 1/2 kg filetów śledziowych (matjasy)
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dkg cebuli
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 liście laurowe
- ziarenka gorczycy
Sposób przygotowania:
- 2 łyżki cukru
- 1/4 szklanki oleju
- 4 łyżki octu
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- 30 dkg cebuli
- 3 ziarenka ziela ang.
- 3 liście laurowe
- ziarenka gorczycy
Sposób przygotowania:
Wymoczone filety pokroić w kawałki. Rozgrzać olej i zeszklić cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele ang., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić kilka minut. Zdjąć z ognia i dodać ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Najlepiej smakują na drugi dzień, kiedy dobrze się zamarynują i przejdą smakiem przypraw.
SMACZNEGO!!!
Uwielbiam śledzie w sosie pomidorowym, może namówię mame i zrobimy ten przepis ! :)
OdpowiedzUsuńWESOŁYCH ŚWIĄT :)
http://nataliakaczmarek.blogspot.com/
Polecam!Są świetne!
OdpowiedzUsuń