Ciasto jaglane
Na dobry początek weekendu przygotowałam dla Was coś słodkiego...Ciasto z kaszą jaglaną, które sprawdziłam osobiście jest pyszne i przede wszystkim zdrowe :)Ostatnio zajadaliśmy się tym pysznym ciastem więc i dla Was podaję przepis.
Składniki:
1/2 szklanki kaszy jaglanej ECOBLIK
170 g jogurtu naturalnego
50 ml oleju
3 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki płynnego miodu
1 łyżka masła orzechowego 90%
2 pełne łyżeczki kakao
kilka orzechów laskowych Bakalland do dekoracji
Kaszę jaglaną płuczemy, zalewamy 1,5 szklanki wody i gotujemy ok. 10 minut, aż będzie miękka. Jajka, olej, jogurt naturalny, proszek do pieczenia i płynny miód mieszamy w wysokim naczyniu z ugotowaną i odcedzoną kaszą jaglaną.
Dzielimy masę na dwie części: do jednej dodajemy kakao, a do drugiej masło orzechowe. Każdą z mas miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji.
Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy na nią jasną masę, a następnie delikatnie przekładamy na wierzch ciemną masę. Dekorujemy orzechami laskowymi Bakalland. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
0 komentarze: