Ciasto z nutellą i truskawkami.
W związku z tym, iż sezon truskawkowy jeszcze trwa mamy dla Was przepis na pyszneeee :) i lekkie ciasto na te upalne dni.CIASTO Z NUTELLĄ I TRUSKAWKAMI
I warstwa: masa grysikowa
650 ml mleka
100 g kaszy mamy
120 g masła
180 g nutelli
1 łyżką cukru
230 g herbatników
Układamy na blasze część herbatników, gotujemy mleko z masłem, cukrem i nutellą. Mieszając wsypujemy kaszę manną i gotujemy ok 3 minutki. Gorącą masę wlewamy na herbatniki i przykrywamy kolejną warstwą. Czekamy, aż przestygnie. W tym czasie robimy II warstwę.
II warstwa: masa owocowa
500 g truskawek
200 g czerwonych porzeczek
450 ml wody
100 g cukru
90 g mąki ziemniaczanej
3 łyżki konfitury różanej
Blendujemy truskawki i porzeczki, z tego odkładamy ok. 4 łyżki musu. Mąkę ziemniaczaną łączymy ze 100 ml wody, mus natomiast mieszamy z 350 ml wody i cukrem. Mieszając wlewamy rozrobioną mąkę i gotujemy ok 1 minuty. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia, dodajemy konfiturę i mieszamy. Masę wlewamy na herbatniki.Czekamy aż przestygnie.
III warstwa masa jogurtowa
600 ml jogurtu naturalnego
200 ml śmietany 30%
4 łyżki cukru pudru
25 g żelatyny
70 ml wody
2 łyżki konfitury różanej
Żelatynę rozpuszczamy w 70 ml wrzątku. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy jogurt, resztę musu, konfiturę i wlewamy żelatynę. Wstawiamy do lodówki.
Na koniec można udekorować truskawkami.
Smacznego :)
0 komentarze: