Świąteczne ciasteczka

13:38 Codzienność nasza 0 Comments

U nas już pachnie świętami...ciasteczka gotowe. Ja skorzystałam z przepisów mojej koleżanki Kasi :))  i tym roku wraz z małymi pomocnikami zrobiłam trzy rodzaje ciastek:



CIASTECZKA Z MARCEPANEM 

Składniki :

30dkg mąki
13dkg cukru pudru
10dkg mielonych migdałów
10dkg masy marcepanowej
20dkg masła
2 żółtka
1 opakowanie cukru waniliowego
Kilka kropli olejku migdałowego
Szczypta soli

Płatki migdałów i białko do ozdoby.

Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść w jednolitą masę. Schłodzić w lodówce. Rozwałkować ciasto na grubość 4mm i powycinać różne kształty. Posmarować białkiem i poukładać migdały. Piec aż się zarumienią


KRUCHE CIASTKA ORZECHOWE

Składniki :
- 300 g mąki
- 200g masła
- 100g orzechów włoskich
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka

Orzechy zmielić. Ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto; spokojnie można zrobić to dzień wcześniej i zostawić je w lodówce. Na oprószonym mąką blacie wałkować partie ciasta, niezbyt cienko (w składnikach nie ma proszku do pieczenia), niewielką szklanką wykrawać kółka. Układać na wyłożonej papierem blaszce, można blisko siebie, prawie wcale nie rosną.

Piec w temperaturze 180 stopni ok 12-15 minut lub na złocisty kolor. Zdejmować z blachy, gdy lekko przestygną. Jak to kruche, można długo przechowywać w zamkniętej puszce.


KRUCHE CIASTECZKA CZEKOLADOWO-POMARAŃCZOWE


Składniki :
  • 150 g masła
  • 100 g cukru
  • 250 g mąki
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 50 g gorzkiej czekolady ( pół tabliczki )
  • 25 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • szczypta soli
do dekoracji : polewa czekoladowa albo lukier

Masło utrzeć z cukrem, dodać żółtka, sól i ucierać do białości. Dodać skórkę otartą z pomarańczy, drobno posiekaną czekoladę i kandyzowaną skórkę pomarańczową oraz mąkę (najlepiej dodawać ją partiami ) i wszystko dokładnie wymieszać. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię włożyć do lodówki na około 10 minut. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na lekko oprószonym mąką blacie na grubość około 7mm. Wycinać ciasteczka foremkami i układać je na wyłożonej papierem do pieczenia blacie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 15 minut. Po upieczeniu studzić na kratce. Po ostygnięciu można je udekorować polewą czekoladową. Ciasteczka można układać blisko siebie bo prawie wcale nie rosną.

0 komentarze: