Papryki nadziewane

07:41 Codzienność nasza 2 Comments

U nas w kuchni dominują ostatnio kolorowe papryki z kaszą kuskus, mięsem mielonym oraz fetą. Danie to oczywiście jest bardzo proste, a zarazem pyszne...efekt wizualny też nie najgorszy ;) Aby przygotować nadziewane papryczki należy kupić:
  • papryki
  • mięso mielone
  • kasza kuskus
  • ser Feta
  • cebula
  • majeranek
  • sól, pieprz
  • papryka słodka mielona



Sposób przygotowania:

Przygotowujemy kaszę kuskus, cebulę kroimy w kostkę i wraz z mięsem mielonym przysmażamy na oleju.
Do miski wrzucamy mięso mielone wraz z cebulą, kaszę kuskus ser feta pokrojony w kostkę i przyprawiamy do smaku, według uznania - delikatnie mieszamy.
Natomiast papryki myjemy, odcinamy górną pokrywkę, usuwamy gniazda nasienne i napełniamy wcześniej przygotowanym farszem.  Nasze nadziane papryki przykrywamy górną, odciętą częścią, układamy w naczyniu żaroodpornym, do którego wlewamy szklankę wody. Pieczemy około 30-40 min temperaturze 180°C. Papryki podajemy na ciepło.

Smacznego!!!

2 komentarze: