Świąteczne pierniczki

19:50 Codzienność nasza 0 Comments

Dzisiaj przygotowałam dla Was przepis na najlepsze świąteczne pierniczki, są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Natomiast ciasto powinno leżeć w chłodnym miejscu około 4-6 tygodni. 

Składniki: 
500 g miodu
2 niepełne szklanki cukru
250 g masła
1 kg i 1 szklanka mąki tortowej 
3-4 jajka
3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 szklanki mleka
szczypta soli
1 czubata łyżka ciemnego kakao
Przyprawy do piernika ok 1,5- 2 opakowania

Do smarowania pierników:
1 jajko
2-3 łyżki mleka


Miód, cukier oraz masło włożyć do garnka i powoli podgrzewać stale mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, odstawić i dodać przyprawę do piernika, a następnie wszystko dokładnie wymieszać. Do miski wrzucić większość przesianej mąki, jajka, sól, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku oraz kakao, wszystko dobrze wymieszać, a następnie do miski dodać gorącą masę z tłuszczu i miodu. Na końcu, gdy masa jest już jednolita, dodać pozostałą mąkę i wszystko jeszcze raz dokładnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do naczynia i przykryć lnianą ściereczką, a następnie wstawić do lodówki na około 6 tygodni. Ciasto kiedy odpoczywa zmienia konsystencję z lepkiej i luźnej na zwięzłą i twardawą. Po ok. 4 tygodniach można przystąpić do pieczenia pierniczków. Ciasto wałkować, lekko podsypując mąką, na ok. 0,5 cm, wykrawać pierniczki. Pierniczki tuż przed włożeniem do piekarnika smarować jajkiem rozmąconym z mlekiem.
Piec w temperaturze 160-170 stopni przez ok. 10 minut, w zależności od wielkości. Kiedy wyjmujemy gotowe pierniczki z piekarnika, ich brzeg powinien być już twardy, a środek pozostawać jeszcze miękki, wtedy powinny zachować miękkość po ostygnięciu. Gdyby jednak były zbyt twarde, to do puszki z piernikami należy włożyć na kilka dni cząstki jabłek i przemieszać kilkakrotnie.

0 komentarze: