Gofry :)
Gofry pieczone w gofrownicy mogą być podawane z ulubionymi dodatkami. Gofry stanowią zarówno świetny deser oraz (tak jak to było w naszym przypadku) śniadanie. Gofry możemy podawać z cukrem pudrem, z bitą śmietaną, z dżemem, z owocami - tak naprawdę, jak tylko tam się podoba i jak nam smakuje :) Wersji podawania gofrów może być tysiące :)
Poniżej nasz sprawdzony i wypróbowany przepis na chrupiące i puszyste gofry:
Składniki:
150 g mąki
150 g cukru pudru
90 g masła
5 jajek
300 ml mleka
cukier waniliowy
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
trochę smalcu
dowolne dodatki (cukier puder, owoce, polewa, dżem, bita śmietana...)
Sposób przygotowania:
Jajka dokładnie umyć, oddzielić żółtka i utrzeć je z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym. Dodać przesianą mąkę, roztopione i ostudzone masło, mleko oraz odrobinę soli. Wszystko dokładnie wymieszać i połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek. W tym czasie rozgrzać gofrownicę i delikatnie posmarować roztopionym smalcem lub masłem formę, a następnie nalewać ciasto. Piec na złoty kolor lub zgodnie ze wskazanym przez producenta gofrownicy czasem.
Tak, jak pisałam wyżej gofry podajemy z ulubionymi dodatkami np: z cukrem pudrem, z dżemem, z bitą śmietaną, z owocami, z polewą....
Smacznego!
Jeśli macie swoje sprawdzone przepisy na pyszne gofry to podrzucajcie, chętnie je wypróbujemy.
0 komentarze: