Śledzie z cebulą i jabłkiem
Śledzie z cebulą i jabłkiem przyrządzone według poniższego przepisu świetnie smakują na co dzień i od święta. Przygotowanie ich zajmuje niewiele czasu i wystarczy kilka podstawowych składników, które zazwyczaj mamy w lodówce.
Składniki:
400 g śledzi a'la matias w oleju
2 łyżki majonezu
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
1 jabłko
1 cebula
koperek
sól, pieprz do smaku
Śledzie należy jedynie odsączyć z nadmiaru oleju za pomocą papierowego ręcznika kuchennego i pokroić na kawałki, a następnie ułożyć starannie w naczyniu. Kolejnym krokiem jest przygotowanie sosu. Wszystkie składniki należy pokroić w drobną kostkę i połączyć w misce z majonezem oraz jogurtem naturalnym, a następnie dodać sól i pieprz do smaku. Do przygotowanego wcześniej naczynia układamy warstwowo śledzie i sos. Całość możemy udekorować gałązką świeżego koperku lub bazylii. Najlepiej podawać z kromką ciemnego pieczywa.
SMACZNEGO!!!
0 komentarze: