Kruche ciasteczka orzechowe
Dzisiaj jej przepis na pyszne kruche ciastka orzechowe.Składniki:
- 300 g mąki
- 200g masła
- 100g orzechów włoskich
- 100g cukru pudru
- 2 żółtka
Sposób przygotowania:
Orzechy zmielić, następnie ze wszystkich składników zagnieść gładkie ciasto; spokojnie można zrobić to dzień wcześniej i zostawić je w lodówce. Na oprószonym mąką blacie wałkować partie ciasta, niezbyt cienko (w składnikach nie ma proszku do pieczenia), niewielką szklanką wykrawać kółka. Układać na wyłożonej papierem blaszce, można blisko siebie, prawie wcale nie rosną.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 12-15 minut lub na złocisty kolor. Zdejmować z blachy, gdy lekko przestygną. Jak to kruche ciastka można długo przechowywać w zamkniętej puszce.
Smacznego!!!
Smacznego!!!
0 komentarze: