Domowy syrop na przeziębienie

18:40 Codzienność nasza 10 Comments

U nas sezon przeziębieniowy w pełni więc próbujemy się ratować domowym syropem z miodu, cytryny i imbiru. Syrop ten idealnie nadaje się do herbaty lub wody.

Syrop wykonany jest na bazie:
- Miodu, który ma właściwości bakteriobójcze
- Imbiru, który bogaty jest w substancje przeciwzapalne, odkażające i rozgrzewające
- Cytryny, która ma w sobie dużo witaminy C 

Składniki:
- 2 cytryny
- słoik miodu najlepiej spadziowy, lipowy lub gryczany
- ok. 4 cm korzenia imbiru 

Sposób przygotowania:
Cytryny należy dobrze umyć lub wyparzyć, następnie pokroić je w dość cienkie plastry. Imbir obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Do wyparzonego i wysuszonego słoika należy wlać około 2 łyżeczki miodu, następnie 3-4 plastry cytryny i odrobinę starego imbiru. Czynność tą należy powtarzać do wypełnienia naczynia. Na końcu wierzch słoika należy zalać miodem i zakręcić naczynie. Ja odstawiłam przygotowany syrop na 24 godziny i przechowuje go lodówce. Zazwyczaj dodaję go do letniej herbaty :)

Syrop jest bardzo dobry w smaku, idealny w czasie gdy dopada nas jakieś przeziębienie. Można stosować go również profilaktycznie po jednej łyżeczce codziennie do herbatki.

Pamiętajcie, aby miodu nie podawać dzieciom do 12 miesiąca życia!!!

10 komentarzy:

  1. Co domowe to najlepsze! Muszę sobie zrobić taki syropek. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Potwierdzam że jest to doskonały sposób na walkę z przeziębieniem.

    OdpowiedzUsuń
  3. Stosowanie różnych sposobów walki z przeziębieniem jest bardzo dobrym pomysłem i myślę również skutecznym.

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie wartościowy wpis. Super

    OdpowiedzUsuń
  5. Domowe syropy zawsze pomagają w walce z przeziębieniem.

    OdpowiedzUsuń
  6. Warto wiedzieć jak przygotować tak pomocny syrop jak ten.

    OdpowiedzUsuń