Papryka faszerowana

11:13 Codzienność nasza 0 Comments

Jest to danie, którego nie trzeba nikomu przedstawiać. Chyba każdy z nas chociaż raz w życiu jadł paprykę nadziewaną czy to ryżem, kaszą czy mięsem mielonym.

Ja dzisiaj przygotowałam własną wersje, której nigdy wcześniej nigdzie nie jadłam :) i powiem Wam że wyszła PYSZNA!



Składniki:

- 4 papryki (moje były dość duże)
- 1 cebula
- 2 woreczki kaszy bulgur
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- słonecznik
- ser mozzarella
- odrobina kurkumy
- szczypiorek
- sól
- pieprz

Przygotowanie:

Na oleju podsmażamy pokrojone w kostkę piersi z kurczaka z cebulą, doprawiamy solą oraz pieprzem. Podsmażone kawałki mięsa wrzucamy do dużego naczynia. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę bulgur, prażony słonecznik, szczypiorek oraz startą kurkumę. Dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku. Do tak przygotowanej mieszanki dodajemy ser mozzarella pokrojony w kostkę.

Następnie napełniamy papryki i na górę kładziemy plasterki sera. Wkładamy do nagrzanego piekarnika temp. 200 stopni na 15-20 minut.

Smacznego!!!

0 komentarze: