3 bit

08:19 Codzienność nasza 7 Comments

Przygotowałam dla Was przepis na ciasto, które w te święta zrobiło u nas furorę ;) Jest to oczywiście ciasto bez pieczenia z wykorzystaniem herbatników. 3 bit jest dość słodki ponieważ zawiera masę krówkową.

Składniki:

1 puszka masy krówkowej lub puszka słodkiego mleka skondensowanego (500g)
500 g herbatników
500 ml słodkiej śmietany 36%
2 opakowania śmietan-fix
100 g czekolady

Masa budyniowa:

500 ml mleka
2/3 szklanki cukru
2 żółtka
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
¾ kostki masła

Sposób przygotowania:

Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. Cała puszka musi być pokryta wodą. Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową, a następnie puszkę z masą krówkową włożyć na parę minut do gotującej się wody.

Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.

Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników. Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.

Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Wygląda świetnie i smakuje pewno też. Bardzo mi się podoba pomysł z herbatnikami - odkładam przepis do zakładki "do zrobienia" - dziękuję :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto jest pyszne więc za często nie można go robić 😂😂😂 ponieważ grozi to sporymi kaloriami.

      Usuń
  2. Ciasta bez pieczenia są świetne! Uwielbiam sernik na zimno, który w lecie często robi moja mama. Na biszkoptach, z galaretką i owocami na wierzchu. Mmmm....
    A taki 3-bit, biorąc pod uwagę ilość kremowych składników, nie wychodzi za słodki?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ciasto ogólnie jest dość słodkie ze względu na masę krówkową, jednak ja już do pozostałych warstw nie daje cukru.

      Usuń

  3. Ale apetytu narobiłaś... Aż ślinka cieknie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. 3bit to jedno z niewielu ciast, które uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda przepysznie! Muszę się rozgościć bardziej u Ciebie!

    OdpowiedzUsuń