Chlebek bananowy

08:04 Codzienność nasza 0 Comments

Ostatnio wpadła mi w ręce książka Agnieszki Maciąg Smak miłości i postanowiłam wypróbować jeden z przepisów. Chlebek bananowy, prosty, pyszny i zdrowy...
Jak sama autorka pisze w książce, że jest to bardziej ciasto niż chleb ale smakuje równie dobrze, szczególnie z masłem lub domowymi konfiturami. 

Składniki:

- 2 duże dojrzałe banany
- 1/3 szklanki oleju
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru trzcinowego
- 1 i 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu

Przygotowanie:

Zaczynamy od dokładnego rozdrobnienia bananów przy pomocy widelca. Dobrze, żeby były bardzo dojrzałe, wtedy idzie to o wiele łatwiej. Następnie miksujemy razem jajka i olej. Dodajemy rozgniecione banany oraz wszystkie suche składniki. Mieszamy, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Przekładamy do formy wysmarowanej masłem. Posypujemy odrobiną cukru trzcinowego i posiekanymi orzechami włoskimi. Pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 55-60 minut.

Jeśli macie jakieś ciekawe przepisy na chlebki to podrzućcie, chętnie wypróbuje, szczególnie chlebek z ziarnami.


Miłego dnia!

0 komentarze: