Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną

21:21 Codzienność nasza 0 Comments

W połowie października w kuchni Dzień Dobry TVN była Daria Ładocha, którą zresztą uwielbiam. Daria Ładocha prowadzi bloga MAMAŁYGA, na którym znajdziecie wiele ciekawych przepisów dla dzieci i nie tylko. Blogerka kulinarna podczas tego programu zrobiła kilka rozgrzewających potraw m.in: pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną, które postanowiłam wypróbować :) I powiem Wam jedno - są świetne! Idealne i pyszne danie na jesienne dni, z pewnością jest to dobry posiłek dla naszych dzieci. W pulpecikach tych możemy przemycić dzieciom wiele zdrowych składników. Poniżej podaję Wam przepis (www.dziendobry.tvn.pl)




Pulpeciki mięsne z kaszą jaglaną

Składniki:

1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
garść posiekanej zielonej pietruszki
1 mała cebula cukrowa zeszklona na łyżce oliwy
2 ząbki czosnku
300 g wieprzowego mięsa mielonego
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta słodkiej papryki w przyprawie
1 jajko
3 łyżki mąki kukurydzianej do obtoczenia pulpetów
olej roślinny do smażenia

Przygotowanie:

Kaszę jaglaną rozkrusz widelcem. Dodaj pietruszkę oraz zeszkloną cebulę wraz z czosnkiem. Wymieszaj dokładnie. Dodaj mięso oraz przyprawy i wymieszaj z jajkiem. Z powstałej masy uformuj małe kuleczki i obtocz w mące kukurydzianej. Smaż na oleju lub opcjonalnie upiecz w piekarniku pod przykryciem nastawionym na 180 stopni.

SOS:

3 duże pomidory malinowe pokrojone w kostkę
imbir wielkości kciuka starty na tarce o małych oczkach
1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę
1 mała cebula czerwona
szczypta soli
szczypta pieprzu
szczypta cynamonu
1 czerwona papryka pokrojona w drobną kostkę
garść drobno posiekanej świeżej bazylii
2 łyżki oliwy lub oleju
2 łyżeczki rozmarynu

Przygotowanie:
Na patelni rozgrzej oliwę. Podsmaż imbir z czosnkiem i cebulą. Dodaj paprykę i pomidory, sól, pieprz, rozmaryn i cynamon. Gotuj 10 minut pod przykryciem. Zmiksuj sos na gładką masę i na koniec dodaj bazylię. Podawaj z pulpetami.



SMACZNEGO!

0 komentarze: